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OFFSITE RECLAMATION OF USED STERILANT GAS 

Dear Mr. Potter: 

This is in response to your recent letter requesting 
concurrence from the California Department of Toxic Substances 
Control (Department) that used sterilant gas would be excluded 
from regulation as a hazardous waste, if it would be returned to 
the supplier of the virgin gas for recycling. · 

According to your letter and enclosures, your client 
recovers used sterilant gas (called "used gas" hereafter) from 
hospitals and other locations in California, and ships it 
out-of-state in sealed steel cylinders (called "used cylinders" 
hereafter) to the supplier of the virgin gas for reclamation. 
The gas is "Oxyfume 12," which when used is a mixture of ethylene 
oxide (3 .. 9 percent), "refrigerant 12" (apparently "Freon 12" or 
dichlorodifluoromethane; 93 percent), air (concentration 
unspecified; approximately 3.075 percent by difference), and 
water vapor (approximately 250 ppm; 0.025 percent). The used gas 
is not a listed or characteristic hazardous waste under federal 
regulations (although the lack of ignitability of the used gas 
was apparently only assumed, based on the lack of ignitability of 
the virgin gas). The used cylinders are the same cylinders which 
had held the virgin gas. 

Although neither your letter nor enclosures addressed the 
supplier's recycling of the used gas, our telephone conversations 
on May 3 and 11, 1993 revealed that the supplier would empty the 
used gas from the used cylinders, treat (i.e._, reclaim) it with a 
desiccant (presumably alumina) to remove the water vapor, 
determine the resultant concentrat-ions of the desired 
constituents, and add ethylene oxide and/or "refr,igerant 12" as 
needed to restore the used gas to virgin quality. Then the 
supplier would return the reclaimed gas in the same cylinders, 
which had held the used gas, to the same customers (not 
necessarily to the identical customers on a batch basis) from 
whom the used gas had been recovered. 
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Our May 11, 1993, telephone conversation also revealed that 
the used gas, the reclaimed gas, and the virgin gas would always 
be under pressure when contained in the cylinders, so the 
pressure in the cylinders would not approach atmospheric at any 
time (except (presumably) when emptied by the supplier prior to 
reclamation of the used gas]. In addition, the used gas, the 
reclaimed gas, and the virgin gas would always be contained, 
because at a hospital (for example), the virgin (or the 
reclaimed) gas would be released directly from a cylinder into a 
sealed sterilization chamber, and then the used gas would be 
pumped directly from that chamber into a used cylinder. At the 
supplier, the used gas would be contained at all times, 
particularly during reclamation. 

Based on the above information, the Department believes 
that the used gas would be a non-Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA) hazardous waste, as defined in 
section 25117.9, Chapter 6.5, Division 20, Health and Safety Code 
(HSC_), for the following reasons: it would not be regulated as a 

.hazardous waste by the U.S. Environmental Protection Agency 
(U.S. EPA); it would be a contained gas; and it would consist (in 
part) of ethylene oxide. The used gas would be contained at all 
times, so it would be included under the definition of "waste" in 
HSC section 25124. The ethylene oxide in the used gas would be a 
toxic haz~rdous constituent (see Waste No. 331 in subdivision (a) 
of Appendix X, Chapter 11, Division 4.5, Title 22, California 
Code of Regulations (CCR)] whose presence would render the used 
gas hazardous, unless the used gas could be shown to be 
nonhazardous when tested pursuant to 22 CCR Chapter 11. Since 
federal and state toxicity tests differ, and since no test 
results were provided, the used gas would presumably be a 
hazardous waste while in California. 

The used gas would apparently be a ~on-RCRA hazardous waste 
and a recyclable material, but the used gas could not qualify for 
exclusion from Departmental regulation under the recyclable 
material provisions of HSC section 25143.2, because it would be 
reclaimed offsite by chemical means (i.e., the used gas would be 
treated with alumina to remove water vapor). For example, all of 
the recyclable material exclusions of HSC section 25143.2(b) 
would prohibit reclamation of the used gas in any.way, whereas 
the corresponding exclusions of HSC section 25143.2(d) (5) and (6) 
[the only potentially pertinent ones in subdivision (d)] would 
allow specified types of physical, but not chemical reclamation 
of the _used gas. 

Although the used cylinders containing the used gas could 
possibly qualify as "contaminated containers" under 22 CCR 
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section 66261.7, they could not qualify for any of the exemptions 
or exclusions for such containers in that section, because those 
provisions would generally require the containers to be emptied 
insofar as possible. For example, the pressure in compressed gas 
cylinders would have to approach atmospheric pressure in order to 
prevent the cylinders from being regulated as hazardous wastes 
[22 CCR section 66261.7(1) and (p)]. Since the used cylinders 
would maintain the used gas under pressure, the pressure in those 
cylinders could not approach atmospheric pressure. 

In summary, if the used gas would not be tested, or if it 
would be tested and found to exhibit a hazardous characteristic, 
then the used gas and the cylinders containing it would be fully 
regulated as hazardous wastes and recyclable materials while in 
California. No exclusions for recyclable materials, or 
exemptions or exclusions for contaminated containers, would apply 
to the used gas and/or the used cylinders• Therefore, the used 
gas in the cylinders could still be transferred out-of-state for 
reclamation, provided that (among other requirements) the gas 
would be hauled by a transporter who is registered with the 
Department and who carries a properly completed manifest. 

Enclosed are copies of some of the recycling and related 
laws cited above. If you have questions regarding this letter, 
please contact me at {916) 323-2908 or write to me at the 
letterhead address. 

Encloyure 

Sincerely, 

Eric Workman 
Resource Recovery Unit 
Program Coordination and 

Policy Development Branch 

cc: /Mr. Leif Peterson, Acting Chief 
Resource Recovery Unit 
Program Coordination and 

Policy Development Branch ,., 
Department of Toxic Substances Control 
P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 
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May 17, 1993 

Mr. Leif Peterson 
Department of Toxic Substances Control 
P.O. Box 806 
Sacramento, CA 95812-0806 

Dear Mr. Peterson: 

Chevron 

~Chevron 

Chevron Corporation 
555 Market Street 
San Francisco, California 
P.O. Box 7141 
San Francisco, CA 94120-7141 

Steven H. Roth 
Counsel 
Environmental Division 
Corporation Law 
Phone 415 894 9309 
Fax 415 894 2144 
Telex 176967 

Pursuant to your request, I am providing the following explanation why the material recycled 
in the manufacture of Techroline® at the Chevron Chemical Plant in Richmond, California is 
not subject to regulation as a waste under the Hazardous Waste Control Law. 

In the process under consideration, raw material feeds are combined and undergo a chemical 
reaction to produce the product, Techroline®. One of the raw materials fed to the process is 
diethylenetriamine (DETA), a very high value material. All the DETA fed to the process, 
however, does not react. So, unreacted DETA is recovered and used as feed in classic, 
closed-loop configuration. The process is shown conceptually in the accompanying Figure. 

During an inspection of this facility, Mr. Michael Pixton asked why Chevron considered the 
recycling of DETA to be exempt from regulation under the Hazardous Waste Control Act. 
Mr. Pixton pointed specifically to H&SC § 25143.2(e)(3) which disqualifies materials 
"burned for energy recovery, used to produce a fuel, or contained in fuels" from all 
recycling exemptions subject to certain limited exceptions which do not apply here. 

I assume for this discussion that the materials involved would be hazardous if they were 
considered wastes. In addition, I understand that it is agreed that the recycled material is 
eligible for at least one recycling exemption under § 25143.2, e.g. § 25143.2(d)(l), because 
the material is not a solid waste under RCRA (40 CFR § 261.4(a)(8)) and it is recycled and 
reused at the site of generation. Consequently, I will focus on an analysis of the 
disqualification language under § 25143.2(e). · 

Initially, it is important to define the material for which the exemption from regulation is 
being claimed. The exemption is claimed for that stream exiting from product recovery 
which enters DETA recovery, i.e., the stream from which DETA is recovered. 
See Figure at A. 

Two streams exit DETA recovery. One is a waste which is incinerated and the other is 
DETA, which is indistinguishable from and mixed with purchased DETA. Chevron 
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sometimes refers to the stream from which DETA is recovered as DETA aqueous wash 
water or DETA wash water. It is composed approximately as follows: 

Water 66 
DETA 27 
n-butanol 2 
Salt caustic 5 

As you know, § 25143.2(e)(3) will disqualify the recycling of DETA wash water from a 
recycling exemption, if any of the following three conditions apply: 1) the material is 
burned for energy recovery; 2) the material is used to produce a fuel; or 3) the material is 
contained in fuels. 

Chevron submits that the DETA wash water is not burned for energy recovery; it is not used 
to produce a fuel; and it is not contained in fuels. Rather, the DETA wash water is processed 
to recover DETA. The recovered DETA is reacted with other materials to make an entirely 
different chemical substance, the product, Techroline®, which is sometimes contained in 
fuels. However, Techroline® is not the material for which an exemption is claimed. The 
ultimate use of Techroline® is not relevant to the determination of the applicability of a 
recycling exemption for DETA wash water. Moreover, the same analysis would hold even if 
recovered DETA were to be considered the material for which the recycling exemption is 
claimed. One need go no further than the plain language of§ 25143.2(e) to reach this result. 

Referring to the Figure, one can see that raw material recovery and recycle and incorporation 
of the end product into a fuel are essentially unrelated. The product chemical Techroline® is 
always the same irrespective of whether DETA is recovered. Furthermore, the recovery and 
recycle of DET A does not introduce any contaminants into the product. Consequently, 
Chevron believes that both the language and the intent of the Hazardous Waste Control Act 
supports your inclination that this kind of recycling should not be regulated by the 
Department. 

Please feel free to call me to discuss this matter in any detail. 

Very truly yours, 

e SHR:mcs 

cc: Mr. Michael Pixton 
Mr. J. J. Rodgers 
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